Shotcrete Püskürtme Beton Nedir ?

soilmec
Shotcrete - Püskürtme Beton
Püskürtme beton, gronülemetrisi 0-15mm arasında olan geçici veya kalıcı kaplama betonudur. galeri tünel gibi yapıların su yalıtımlarının koruma betonu olarak,bazı köprü elemanlarının takviye netonu olarak kullanılır. Uygulam yerlerinde döşenen çelik hasır üzerine püskürtüldüğü için içine çelik tel katılarak doğrudan zemine de uygulanabilir. Uygulamanın sağlıklı olması için uygulanan zeminin nemli olması tavsiye edilir. Shotcret,bilimum yeraltı yapılarında,tünellerde,şevlerde kazılan bölgenin çökmesini engellemek için kullanılan beton efsaflı bir uygulamadır.




Ülkemizde  kuru sistem püskürtme beton ile başlayan ve gelişen yer altı tahkimatı son 20 yılda "global tünelcilik kavramı"na paralel olarak önemli değişim ve gelişmeler göstermiştir. Bu süre içinde zemin mekaniğine uygun yeraltı yapılarında gelişmiş kazı yöntemleri  ve yüksek performanslı beton destekleme sistemlerinin kullanılmasının önemi artmıştı.

Shotcrete - Püskürtme Beton


Özellikle artan değerler ve alanlarla yeraltı yapılaşmalarının  hızlanması , güvenli  ekonomik ve uzun ömürlü yapısal destekleme sistemleri arayışı, ileri teknolojinin kullanılmasını zorunlu kılmaktadır. Yeraltı mühendislik projelerinde efektif kırma ,kesme, ve parçalama yöntemleri ile oluşturulan  yeraltı açıklıklarının geçici ve kalıcı duraylığının sağlanması disiplinler arası bir çalışma gerektirmektedir.Püskürteme Beton- Shotcrete teknolojiside bu uygulamaların ekonomik bir şekilde yapılmasını sağlayan sistemlerden bir tanesidir.

Shotcrete - Püskürtme Beton

Projelerin durumuna göre Çelik tel donatılı beton (shot crete), tek başına destek sistemi olarak seçilebildiği gibi,kaya ankrajları (Blon), çelik iksa vb . sistemler ile birlikte de kullanılabilir. Gerek uygulama kolaylığı, gerekhızlı imal edilmesi ve ekonomik oluşu nedeniyle püskürtme beton uygulamaları diğer iksa sistemlerine göre (ankrajlı-ankrajsız fore kazık ve mini kazık)  tercih edilmektedir.

TurboScrew Teknolojili Compair Kompresörler Shotcrete uygulamalarında
diğer kompresörlere oranla %30 daha performanslı çalışmaktadır.


Çelik donatılı püskürtme beton, sadece kaya yüzeylerine iyi bir yapışma sağlandığında ve beton kalınlığı yapısal bir kaplama için yeterli kalınlıkta ise tek başına uygulanır. Bu nedenle jeolojik yapısı kaya olan yüzeylerde kullanılabilirliği daha fazladır.  Bu durumun dışında, diğer destek sistemleri ile birlikte kullanılmalıdır.

Püskürtme Beton – shotcrete uygulama alanları :

-Yeraltı açıklıklarının desteklenmesinde ve onarımında .Tünel,maden ocağı vb..

- Yamaç stabilizasyonunda,

- Kanal kaplaması, köprü kaplamasında,

- Deniz yapılarının tamirinde ,

- Hasar görmüş binaların onarım ve güçlendirilmesinde.

Shotcret uygulamalarında kullanılan makinaların imalatı ülkemizde yapılmakta ve gelişmeler özellikle tünellerde kullanılan robotik uygulamalara kadar gitmektedir.Püskürtme Beton teknolojisinin en önemli gözükmez kaleminide Kompresör oluşturmaktadır.

TurboScrew Teknolojili Compair Kompresörler Shotcrete uygulamalarında
diğer kompresörlere oranla %30 daha performanslı çalışmaktadır.


Ekonomikliğin sağlanması amacıyla ülkemzde kompresör teknolojisibin en üst süzeyi olarak adlandırılan TurboScrew tip kompresörler  kullanılmaya başlanarak shotcrete uygulamalrında maliyet düşümü yaşanmaktadır.

Yorumlar