Tophane Saat Kulesi ortaya çıkıyor.

Tophane Saat Kulesi (Nusretiye Saat Kulesi)
Tophane Saat Kulesi, diğer adıyla Nusretiye Saat Kulesi Tophane’de Şu an İstanbul projesi inşaatının içinde kalan Salı Pazarı’nda, Nusretiye Camii’nin arkasında, şimdi yıkılan İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin bahçesi içinde yer alır. Mimarının ünlü Balyanlar olduğu rivayet edilmektedir.

19.yy ikinci yarısında Sultan Abdülmecid tarafından ünlü mimarları Balyanlar’a yaptırıldığı söylenen saat kulesi yukarı doğru dört kademede daralan, saatli bölümle beraber dört katlı bir yapıdır. Dört cephesi birbirine eş olarak tasarlanan kulenin denize bakan cephedeki kapısının üstünde Abdülmecid’e ait tuğra yer almaktadır. Tuğra üzerinde kitabede 1848-49 tarihini göstermektedir.
Tophane Saat Kulesi (Nusretiye Saat Kulesi)
Sultan Abdülmecit ilk Avrupa seyahati yapan Osmanlı Sultanıdır. Gittiği yerlerde çok ilgisini çeken saat kulelerinin İstanbul’da da yapılması emrini vermiştir. Bilindiği gibi en bilinen saat kulesi Dolmabahçe sarayının hemen önündeki saat kulesidir. Tophane ya da Nusretiye Saat Kulesi ise şu an yerinde olmayan meşhur Nusretiye kışlasının avlusunda yapılmıştır.
Tophane Saat Kulesi (Nusretiye Saat Kulesi)
Eski fotoğraflarından Tophane Rıhtımı’nda deniz kenarında olduğu görülen saat kulesi, gümrük yapılması için denizin doldurulması sonrasında, gümrük alanının yüksek duvarlarının arkasında kalmış İstanbul’lular ile ilişkisi kesilmiştir.
Nusretiye Kışlası Tophane Saat Kulesi (Nusretiye Saat Kulesi)
Neo klasik tarzda yapılan Tophane saat kulesi 15 m. uzunluğundadır. Tophane Saat Kulesinin üzerinde ilk yapımında uzunca bir sancak direği vardı, 1913 yılında kuledeki yangın ile bu ancak direği yıkılmıştır. Saat kulesinin son katlarında İstanbul’luların her cepheden görebildiği, girland içine alınmış, daire biçimli, Zenith marka saatler vardı.
Sancak Direği ile Tophane Saat Kulesi (Nusretiye Saat Kulesi)
1913’de geçirdiği yangından sonra uzun bir süre harap durumda kalan ve uzunca bir süre Salı Pazarı gümrük alanı içinde perişan halde makine yağları, gemi halatları ve motor parçalarının istiflendiği depo olarak kullanılan Tophane saat kulesi, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının desteğiyle kısmen restore edilmiş ve bugünkü görünümüne kavuşmuştur.

İstanbul projesinin bizlerce en önemli ve faydalı yanı bu çok önemli tarihi eserin tekrar İstanbul’a armağan edilmesi olacaktır. Yıllardır gümrük depoları içinde bakımsızlıktan depo olarak kullanılan bu tarihi eser tekrar gün ışığında hak ettiği saygıyı görecektir.

Türkiye Zemincileri olarak bu önemli projede makinalarımız ile yer almaktan ve Tophane Saat Kulesinin tekrar görünür olacağı konusunda makinalarımız ile destek vermekten dolayı çok onurluyuz.

Yorumlar